Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μικροτσίπ για διάγνωση του καρκίνου σε μια ώρα!


Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μικροτσίπ που μπορεί να επικολληθεί σε smart phone και να διαγνώσει κακοήθεις όγκους εντός μιας ώρας, από το κρεβάτι του ασθενούς.

Το τσιπ microNMR, που χρησιμοποιεί μαγνητικά νανοσωματίδια για να μετρήσει πρωτεΐνες και άλλες χημικές ουσίες σε όγκους χρειάζεται μόνο μικροσκοπικές ποσότητες ιστού για να κάνει τη διάγνωση, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Αντί για περισσότερο επεμβατικές μεθόδους, η βιοψία μπορεί να γίνει με παρακέντηση που εξάγει κύτταρα από ύποπτες βλάβες. Ο ερευνητής Jered B. Haun, του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι προσπάθησε να εντοπίσει μοριακό αποτύπωμα και αποτέλεσε έκπληξη το πόσο καλά ‘δούλεψε’ με όλους τους δείκτες πρωτεϊνών. Ένας μεγάλος στόχος ήταν όχι μόνο να ενημερώσουν τους ασθενείς ότι πάσχουν από καρκίνο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά και όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Χρησιμοποιώντας το μικροτσίπ, που μπορεί να εφαρμοστεί σε έξυπνα τηλέφωνα, ερευνητές ανέλυσαν δείγμα ιστού 50 ασθενών με υποψίες κακοήθειας και διέγνωσαν τον καρκίνο σε 44 ασθενείς σε διάστημα μιας ώρας στο 96% των περιστατικών ανιχνεύοντας 4 από τους 9 δείκτες πρωτεϊνών.

Αντίθετα, οι συνήθεις μέθοδοι στην παθολογία συνήθως χρειάζονται 3 ή περισσότερες μέρες για διάγνωση και είναι κατά 84% ακριβείς, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι εθελοντές, με μέση ηλικία τα 64 χρόνια, είχαν ύποπτες βλάβες σε αρκετά όργανα, όπως πνεύμονες, ήπαρ και μαστό και θα υποβάλονταν σε βιοψία για μη φυσιολογικό στομαχικό ιστό. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την παραδοσιακή παθολογία, μαζί με ανεξάρτητη ομάδα 20 επιπλέον ασθενών. Η διάγνωση με το μικροτσίπ, στην επιπλέον ομάδα, ήταν 100% ακριβής, σύμφωνα με την έρευνα.

Πρόσθεσε ότι λανθασμένα αρνητικές απαντήσεις και δείγματα μη διάγνωσης είναι σε μεγαλύτερα ποσοστά στην παθολογία.

Ο Huan δήλωσε ότι καθώς το μέγεθος δείγματος που εξετάστηκε με το μικροτσίπ είναι μικρό λαμβάνουν μικρά δείγματα διαφορετικών περιοχών του όγκου για να έχουν περισσότερο συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων, γεγονός που μπορεί να επιδρά στις απαιτήσεις θεραπείας.

Ο Dr. Moritz Kircher, του κέντρου καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι οραματίζεται τη μελλοντική χρήση του μκροτσίπ σε διάφορες κακοήθειες, εσωτερικές και εξωτερικές. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε κλινική δοκιμή και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science Translational Medicine’.
ygeia-online.blogspot.com
Πηγές: ‘Science Translational Medicine’
iatronet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου